www.kanetwerk.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home In De Pers In het Nieuws Rijk wil uitkeringsinstanties clusteren

Rijk wil uitkeringsinstanties clusteren

Uitkeringsinstanties UWV, DUO (onderwijs) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan vergaand samenwerken. Dat scheelt veel geld en de dienstverlening kan zo beter op elkaar worden afgestemd. Ook inspecties die werken op het gebied van fysieke veiligheid, gaan meer samenwerken.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) maandag geschreven aan de Tweede Kamer. Het kabinet had in het regeerakkoord al aangekondigd 6,6 miljard euro te gaan bezuinigen op de rijksoverheid. Dat kan door overheidsdiensten die allerlei regelingen uitvoeren, meer samen te laten doen.
Dan gaat het niet alleen om inspecties en uitkeringsinstanties, maar ook om het verstrekken van subsidies. Daarnaast kunnen de ministeries meer gezamenlijk gaan doen op het gebied van de bedrijfsvoering. Zo zijn straks niet meer de afzonderlijke departementen werkgever, maar komt er één werkgever voor de rijksdienst.
Ook met ICT, schoonmaak en catering kan meer samen worden gedaan. De kantoren komen in een hand. Het aantal datacenters, waar gegevens digitaal zijn opgeslagen, gaat van meer dan zestig naar vier à vijf.
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft aangekondigd in maart met een 'takenanalyse' te komen om op zijn terrein de bezuinigingen op het overheidsapparaat te behalen. In de sociale zekerheid wordt al een tijd nagedacht over het samenvoegen van taken. Zo is al eerder geopperd om de SVB als centrale uitkeringsinstantie en 'back office' te laten fungeren.
Het UWV wordt weer gezien als een specialist in het beoordelen van arbeidsmogelijkheden van gehandicapten. De arbeidsbemiddeling via het UWV Werkbedrijf zal zich meer beperken tot digitale service. Door hervormingen van regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt gaan gemeenten vooral nog individuele hulp leveren aan werklozen.   

 
 

De Nationale Carrièrebeurs, Amsterdam RAI

De Nationale Carrièrebeurs, Amsterdam RAI

Hét grootste carrière-evenement voor studenten, starters en professionals die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan.

Lees meer...

Minder opleidingsplaatsen voor rechters

Er komen steeds minder opleidingsplaatsen voor de functies van rechter en officier van justitie. Vanaf 2012 wordt het aantal opleidingen teruggebracht van 60 tot 25. Daarnaast wordt de stageperiode vervangen door de werkervaringseis.

Lees meer...

Zo haal je betere studieresultaten!

Zo haal je betere studieresultaten!

Wat hebben onzekerheid, borrelen met je vrienden en je grootouders met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Niets is echter minder waar; uit recente onderzoeken is namelijk gebleken dat ze er alle drie voor zorgen dat je betere studieresultaten haalt.

Lees meer...
More: