www.kanetwerk.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home In De Pers In het Nieuws Zo haal je betere studieresultaten!

Zo haal je betere studieresultaten!

BeterestudieresultatenWat hebben onzekerheid, borrelen met je vrienden en je grootouders met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Niets is echter minder waar; uit recente onderzoeken is namelijk gebleken dat ze er alle drie voor zorgen dat je betere studieresultaten haalt.

Volgens Lilian Eggens, docentonderzoeker aan de Hanzehogeschool draait studiesucces niet alleen maar om studiepunten, het heeft ook te maken met goede sociale vaardigheden en een sociaal netwerk. Dat heeft namelijk meer invloed op motivatie en succes dan allerlei maatregelen tegen vertraging.


Netwerk

De onderwijskundige concludeert in haar proefschrift dat de sociale omgeving van studenten heel belangrijk is in het ondersteunen bij je studie, het helpen bij tegenslagen en om te ontspannen. ‘Hoe groter het netwerk, hoe kleiner de kans op studievertraging, uitzonderingen op studentenverenigingen daar gelaten natuurlijk. Omgekeerd kun je zeggen dat het risico op studievertraging groter is naarmate iemand meer in een isolement verkeert of alleen maar zijn ouders ziet,’ aldus Eggens. 

Onzeker

Uit het proefschrift van Eggens kwam tevens naar voren dat stabiele studenten minder gemotiveerd zijn dan studenten die wat vaker last hebben van emotionele problemen. Die laatsten scoren beter en studeren sneller.  Volgens Eggens zou dat kunnen komen doordat zij hun onzekerheid compenseren door meer en harder te studeren. 

Grootouders

Maar dat is nog niet alles. Nieuw onderzoek geeft namelijk aangetoond dat door aan je voorouders te denken, je je kansen op succes verhoogt tijdens een examen of een sollicitatiegesprek. De onderzoekers denken dat het zogenoemde ‘vooroudereffect’ werkt omdat familieleden vroeger veel  hebben meegemaakt en hebben overleefd, zoals oorlogen en financieel moeilijke tijden.

Hiermee kan je ook betere studieresultaten halen.

 

© Erasmusmagazine.nl, Volkskrant.nl en Studenten.nl
 

De Nationale Carrièrebeurs, Amsterdam RAI

De Nationale Carrièrebeurs, Amsterdam RAI

Hét grootste carrière-evenement voor studenten, starters en professionals die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan.

Lees meer...

Minder opleidingsplaatsen voor rechters

Er komen steeds minder opleidingsplaatsen voor de functies van rechter en officier van justitie. Vanaf 2012 wordt het aantal opleidingen teruggebracht van 60 tot 25. Daarnaast wordt de stageperiode vervangen door de werkervaringseis.

Lees meer...

Zo haal je betere studieresultaten!

Zo haal je betere studieresultaten!

Wat hebben onzekerheid, borrelen met je vrienden en je grootouders met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Niets is echter minder waar; uit recente onderzoeken is namelijk gebleken dat ze er alle drie voor zorgen dat je betere studieresultaten haalt.

Lees meer...
More: