www.kanetwerk.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home In het zonnetje 21 Stralen

21 Stralen

21stralenBoek

Voor het eerst doet een Koerdische vrouw uit Amsterdam een boekje open over haar gevecht tegen borstkanker.

Goli Abdurahman (1967) is voor velen al een bekend gezicht. Ze werd geïnterviewd voor de voorlichtingsfilm Borstkanker Ontsluierd, is bestuurslid van Stichting Allochtonen & Kanker en richtte afgelopen maart Pena Center op; de enige stichting voor kankerpatiënten in haar geboortestreek in het noorden van Irak.

Met trots presenteert ze haar autobiografie 21 STRALEN, waarin ze terugblikt op haar jeugd in Koerdistan en vertelt over haar leven dat nu geheel in het teken staat van kanker.

De eerste baby die ze ter wereld helpt, is haar broertje. Er zullen er velen volgen. Eerst in een Iraans ziekenhuis waar ze als Koerdische vluchtelinge is terechtgekomen en jarenlang werkt als röntgenlaborant. Tijdens de Golfoorlog maakt ze lange uren en is ze niet altijd even goed beschermd tegen de schadelijke straling. Op haar 21ste wordt ze uitgehuwelijkt en komt terecht in een vluchtelingenkamp voor Koerden in het noorden van Irak. Hier zijn geen gezondheidsvoorzieningen en Goli start een verloskundigenpraktijk waar vrouwen ook voor allerlei andere kwaaltjes en adviezen terecht kunnen. Ze geeft seksuele voorlichting, helpt vrouwen met angstaanvallen en behandelt plekken die zijn ontstaan na de gifgasaanval op Halabja. Maar er worden ook wel eens zwaargewonde Koerdische vrijheidsstrijders gebracht. Met gevaar voor eigen leven helpt ze ook hen, wetende dat als de Irakese geheime dienst hier achter komt ze wordt opgepakt. Uiteindelijk plegen moslimfundamentalisten een aanslag op haar kliniek en vlucht ze met haar man naar Nederland.

Hier leert ze snel de taal en rondt een opleiding tot verpleegkundige af. Tussen de bedrijven door komt ze ook zelf in een medische molen vanwege haar onvruchtbaarheid. Na de dood van een zus in Koerdistan aan kanker wil Goli zich specialiseren in oncologie.

Maar dan krijgt ze zelf borstkanker.

Goli zou Goli niet zijn als ze niet met opgeheven hoofd haar ziekte te lijf zou gaan en haar ervaringen wil delen met anderen.

Daarom wordt ze bestuurslid van Stichting Allochtonen & Kanker, bezoekt ze als zorgconsulent allochtone kankerpatiënten en geeft ze lezingen in ziekenhuizen en buurtcentra. Verder neemt ze deel aan de patiëntencommissie van KWF en NFK om onderzoeksvoorstellen te beoordelen. Ze richtte zelf in maart 2011 de enige stichting voor kankerpatiënten in haar geboortestreek in het noorden van Irak op.

Een aangrijpend en vlot geschreven leesboek met tussen de regels door veel informatie over hoe mensen met een Oosterse cultuur of religie hun gezondheid en ziekte beleven.

Het boek wordt aanbevolen door CDA-politica Kathleen Ferrier die over 21 STRALEN zegt: ‘Laat het levensverhaal van deze dappere vrouw een bron van inspiratie zijn voor ieder die dit leest.’

Goli Abdurahman & Karin Wesselink
Bron: http://www.borstkanker.nl/bibliotheek_over_borstkanker/21_stralen/1073

 

Verklaring Koerdische Organisaties Nederland

Zaterdag 10 november 2012

De Koerdische gemeenschap is diep bezorgd over de mensenrechten situatie in Turkije. De hongerstaking gaat in meer dan 80 gevangenissen van meer dan 776 Koerdische politieke gevangenen vandaag haar 60ste dag in.

Lees meer...

Dansen in de regen

Corry Broer

Wacht niet te lang
al ben je nog wat bang.
Maar leer dansen,
dansen in de regen.

Lees meer...

Nest van Vrijheid

Nest van Vrijheid

Gedicht van Baban Kirkuki


Lees meer...

Newroz-tijd

Newroz-tijd

 De vlam is de vlag tegen hopeloosheid
Tegen onderdrukking en duisternis
Bergen zonder sneeuw, zonder lied en licht
zijn het graf van de donkere tijd

Lees meer...
More: