www.kanetwerk.net

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Podium Hoop op dialoog tussen Koerden en Turken

Hoop op dialoog tussen Koerden en Turken

Celal Altuntas

Het is rond elf uur ’s avonds en ik werk op mijn pc aan mijn boek. Rechts van mij staat een lekkere rode wijn om mij gezelschap te houden. Ik neem even rookpauze en ga naar Facebook om te zien wie er allemaal zijn. Ik meld me aan en het eerste wat mij opvalt is een speech van de Turkse vicepremier Bulent Arinc, in het Turks, over de Koerden en de Koerdische kwestie. In zijn speech erkent hij het Koerdische volk, de Koerdische identiteit, de Koerdische cultuur en het Koerdische onderwijs. Dat heeft hij vandaag in het Turkse parlement gezegd.


De reacties stromen binnen op Facebook. De meeste zijn positief en een beetje terughoudend. Zo van ‘eerst zien en dan pas geloven’. Want het is voor het eerst na de parlementsverkiezingen van 12 juni 2011 dat iemand van de Turkse regering zo’n positief verhaal speech houdt over de Koerdische kwestie. Ik weet niet hoe, maar zijn speech maakt iets bij mij los en geeft me toch weer hoop. Hoop dat er misschien toch een moment komt dat de wapens door de Turken én de Koerden voor onbepaalde tijd worden begraven.

Staakt het vuren door de PKK
Het in de zomer van 2010 afgekondigde staakt-het-vuren werd door de PKK in november van dat jaar verlengd tot juni 2011. Dat gaf iedereen een goed gevoel en hoop dat de Koerdische kwestie eindelijk opgelost kon gaan worden. Stilletjes bereidde ik me daar al op voor, want na twintig jaar kon ik misschien eindelijk weer mijn familie opzoeken. Er zou een einde komen aan een lange, akelige film en de film zou een happy end krijgen. Mijn familie dacht ook dat er een einde was gekomen aan twintig jaar heimwee. 

Onze blijdschap niet heeft lang geduurd. Direct na 12 juni 2011 werd alles volledig anders. Gekozen Koerdische parlementariërs werden in de gevangenis gegooid en de sfeer werd plotseling bedreigend. Ik moest mijn koffer uitpakken en mijn reis naar mijn ouders, vrienden en dorp voor onbepaalde tijd uitstellen. De akelige film draaide door. Misschien kwam pas over nog eens twintig jaar aan deze film een eind. Ik was heel erg teleurgesteld, net als mijn familie. Het was opnieuw onbekend wanneer we elkaar zouden zien en ontmoeten. Of zou het er nooit meer van komen?

Harde taal
Ineens was de sfeer volledig verpest. De partijen begonnen elkaar weer te beschuldigen van van alles en nog wat. De Turkse president Erdogan sprak harde taal tegen de Koerden en beschuldigde hen ervan dat ze zich niet aanpasten aan het Turkse regime. Dat ze door steeds over de Koerdische kwestie te beginnen, de ontwikkelingen van Turkije tegenhielden. Met de andere woorden dat ze weigeren te assimileren. De Koerden en de PKK beschuldigden de Turkse regering van misdaad, repressie, uit te zijn op oorlog, en ga zo maar door. Het harde taalgebruik heeft geleid tot de arrestaties van Koerdische politici, intellectuelen, schrijvers, journalisten, een burgemeester en minderjarige kinderen. De Koerden hebben gedemonstreerd, auto’s in brand gestoken en aanvallen op het Turkse leger uitgevoerd. Op zijn beurt viel het Turkse leger uit alle macht met lucht- en grondtroepen Koerdische strijders binnen en buiten de grenzen van het land aan. 

Het vertrouwen van de Koerden in de Turkse regering was gezakt tot nul, en de vijandigheid van de Turken ten opzichte van de Koerden en de Koerdische strijders steeg naar maximale hoogte.

Onrust in Nederland en elders
De onrust en haat tussen de Koerden en Turken heeft zich verplaatst naar buiten Turkije en Koerdistan, o.a naar Nederland. Onverwachts begonnen Turken Koerdische verenigingen en mensen aan te vallen, in Amsterdam, Arnhem en Den Haag. Ook in andere Europese landen waren er incidenten tussen Turken en Koerden. 

Er was, en is, grote onrust en boosheid onder beide partijen. Dat is zorgwekkend. Een kleine provocatie, of het nou uit Koerdische of Turkse hoek zou komen, kan zeer ernstige incidenten veroorzaken. Ik ben bezorgd over wat voor incidenten en ellende we hier en in andere Europese steden kunnen verwachten. Het is heel erg moeilijk om ze te voorkomen. Problemen kan je niet met geweld oplossen. Turken en Koerden moeten leren, en ze kunnen dat ook, met elkaar in dialoog te gaan om hun problemen te bespreken en erover te discussiëren. Ze vergeten weleens dat zij hier, in Nederland, ook een verantwoordelijkheid hebben naar de maatschappij waar zij in leven. Die verantwoordelijkheid moeten ze waarmaken.

Hoopgevende speech
Maar de speech van vanavond van de Turkse vicepremier Bulent Arinc heeft mij weer hoop gegeven. Hoop dat ik en duizenden Koerden met mij hun familie, vrienden, ouders kunnen gaan opzoeken. Hoop dat een einde komt aan de oorlog in Turkije en Koerdistan. Hoop dat ik samen met mijn twee kleine prinsessen mijn ouders kan bezoeken en mijn kinderen aan hun grootouders en de rest van de familie kan voorstellen. Hoop dat de Koerden en Turken in Nederland en Europa met elkaar in dialoog gaan en zonder geweld hun problemen met elkaar bespreken. 


 

Behind the Kurdish Hunger Strike in Turkey

by Jake Hess | published November 8, 2012

To hear Mazlum Tekdağ’s story is enough to understand why 700 Kurdish political prisoners have gone on hunger strike in Turkey. His father was murdered by the state in front of his Diyarbakır pastry shop in 1993, when Mazlum was just nine years old. His uncle Ali was kidnapped by an army-backed death squad known as JİTEM (the acronym for the Turkish phrase ...

Lees meer...

De basisprincipes

De basisprincipes

Hoe haal je meer uit het ‘netwerken’?

ir. Ali Ghahrmani

Het Koerdisch Academisch Netwerk (KAN) is een sociale en zakelijke netwerkorganisatie die bedoeld is voor hoogopgeleide Koerden in Nederland. Voor haar als een ieder netwerkorganisatie gelden bepaalde spelregels om meer uit het netwerken te halen. De afgelopen jaren is in Nederland een explosieve groei van vele netwerken ontstaan. Nederland is ...

Lees meer...

History of Newroz and its celebrations

History of Newroz and its celebrations

Dr. Afrasiab Shekofteh

Every year on the March 21st, Iranian nations celebrate Newroz (New Day), and the Iranian calendar begins on this day as the first day of Spring, the first day of New Year.

Lees meer...

Hoop op dialoog tussen Koerden en Turken

Celal Altuntas

Het is rond elf uur ’s avonds en ik werk op mijn pc aan mijn boek. Rechts van mij staat een lekkere rode wijn om mij gezelschap te houden. Ik neem even rookpauze en ga naar Facebook om te zien wie er allemaal zijn. Ik meld me aan en het eerste wat mij opvalt is een speech van de Turkse vicepremier Bulent Arinc, in het Turks, over de Koerden en de Koerdische kwestie. In zijn speech er...

Lees meer...
More: